Sunday, May 12, 2013

Pret cablu electric. De ce variaza preturile la cabluri?

Preturile la cabluri electrice difera foarte mult in functie de tipul de cablu si de aplicatia la care este folosit. Cred ca sunt trei criterii dupa care se pot diferentia preturile pentru cablurile electrice.

1. In primul rand e vorba de firul efectiv, care compune cablul sau conductorul.
2. Apoi e vorba de izolatiile speciale care pot aparea in constructia unor cabluri ecranate sau cabluri cu proprietati speciale.
3.Si nu in ultimul rand este vorba despre tipul de manta folosit la izolarea cablului.

Tratand cele trei criterii separat, pretul poate varia semnificativ. In primul caz in care vorbim efectiv despre firul din care este compus cablul sau conductorul, avem fire de cupru, care sunt cele mai scumpe, fire din aluminiu si fire din aliaje care sunt cele mai ieftine dar in acelasi timp cele mai nerecomandate.

Asa cum am spus, firele din cupru din constructia cablurilor si a conductorilor, sunt cele mai scumpe, iar la sectiuni foarte groase ala conductorilor, pretul unui metru ajunge la sume fabuloase de pana la 500 Lei/metru.

In astfel de situatii cand aveti nevoie de sectiuni mari pentru cablu, o varianta mai ieftina este alegerea unui cablu cu conductori din aluminiu. Trebuie avut in vedere ca diferenta de pret dintre cele doua metale, este data in principal de proprietatile de conductivitate a energiei electrice pe care o poseda. Astfel, cuprul, este mai bun conductor, dar asa cum spuneam mai devreme, este foarte scump, iar aluminiul ca sa poata fi un echivalent pentru o anumita sectiune a unui cablu de cupru, se recomanda un cablu cu cel putin o sectiune mai mare decat cea a cablului de cupru.
Totusi recomand ca atunci cand optati pentru un cablu din aluminiu din considerente de pret, sa va luati un cablu cu doua, trei sectiuni mai mari decat varianta de cablu de cupru. Chiar si in aceste conditii la cablul de aluminiul veti economisi la pret.

Bineinteles ca mai exista si cablurile facute din diferite aliaje la care trebuie sa fiti foarte antenti si sa nu va lasati prada doar pretului foarte mic, pentru ca daca priviti lucrurile pe termen lung, realizati ca ceea ce numiti astazi economie de pret, poate insemna ca peste cateva luni devine o investitie mai mare, pentru ca trebuie sa refaceti lucrarea unde ati folosit astfel de cabluri din aliaj. Cablurile din aliaj alese necorespunzator, fie ca sunt cabluri de date sau cabluri electrice, se pot rupe in pereti sau subteran si pot chiar expoloda in cazul bransamentelor, daca sunt suprasolicitate.

Pretul cablului poate varia in functie de aplicatia si modul in care este folosit. Astfel ca, daca aveti nevoie de un cablu pentru bransament subteran, acesta trebuie sa aiba constructie o armatura de otel care sa protejeze firele. Varianta nearmata, in mod evident, este mai ieftina dar total nepotrivita pentru mediul coroziv din subteran.

La polul opus avem cablurile aeriene la care este de preferat ca in constructie sa aiba si o sufa de otel de sustinere incorporata. Din nou, pretul la aceste cabluri este mai mare, dar aceasta sufa este o necesitate pentru a nu avea surpriza sa gasiti cablul cazut si taiat de pe stalp.

O alta categorie de cabluri la care pretul poate varia foarte mult, sunt cablurile ecranate de toate tipurile fie ca sunt de cabluri de semnalizare si control, cabluri coaxiale CATV sau CCTV, cabluri de date, etc. Pretul este determinat de materialul folosit la ecranaj.

Pentru cei care nu sunt in domeniu o sa li se para straniu, faptul ca cel mai bun material, dar si cel mai scump pentru un astfel de cablu este aurul. Cablurile coaxiale care au cea mai fina transmisie sunt facute din aur si pretul ajunge la cateva sute de milioane o rola.

Nu in ultimul rand, pretul cablurilor poate varia in functie de materialul din care este facuta mantaua care imbraca si izoleaza conductorii. Unul dintre cele mai scumpe si uzuale cabluri electrice are mantaua confectionata din cauciuc. Cauciucul este un material foarte bun izolator electric, rezista cu succes la frecari mecanice repetate, poate fi utilizat in medii umede, chiar si in apa, si este foarte flexibil ceea ce permite un grad de miscarea ridicat.

De exemplu , daca luam un cablu nearmat de cupru CYY-F 5x25 mmp nu vom putea sa indoim cu usurinta cablul, in comparatie cu un cablu MCCG . Totusi pe langa manta, cablul MCCG sau H07RNF mai are un secret, si anume ca firele din care este compus cablul, sunt facute din cupru litat, ceea ce ii amplifica flexibilitatea.

In aceasta categorie a cablurilor cu manta speciala, am observat ca in ultima vreme, conform standardelor europene, se cer cabluri Halogen Free, cu intarziere la propagarea flacarii. Marele avantaj al acestor cabluri este ca in cazul in care izbucneste un incendiu, flacara care inconjoara cablul va avea propagarea intarziata datorita substantelor din manta si gazele emanate in urma arderii mantalei nu vor fi la fel de nocive ca in cazul cablurilor obisnuite. Totusi aceste cabluri sunt foarte scumpe si sunt folosite in proiecte finantate puternic.

No comments:

Post a Comment